Du läser här:

"Jag stöttar gamla människor"


Christer Silfver gick vårdlinjen på gymnasiet och har jobbat som undersköterska i Surahammars kommun sedan 1989. Han fick sommarjobb direkt efter gymnasiet och har efter det gått på olika vikariat fram tills att han fick en tillsvidareanställning.

Jag har jobbat 25 år i kommunen och trivs mycket bra med det. Det finns bra möjligheter att byta arbetsplats inom sitt yrkesområde och jag har varit på flera olika ställen. Just nu jobbar jag på Solbacken som är ett demensboende på Källbogården.

Hur ser din arbetsdag ut?
Tillsammans med mina arbetskamrater börjar vi morgonen med rapportering från nattpersonalen. Efter det hjälper vi våra boenden att komma upp ur sängen och göra sig i ordning för dagen, bäddar sängar och plockar undan på rummen. De boende ska göra så mycket som möjligt själva. På förmiddagen gör vi aktiviteter tillsammans t ex spelar spel och bakar. Sen är det sysslor runt omkring som måste göras bland annat tvätta, förbereda och servera måltider och dela mediciner. På eftermiddagen har vi olika aktiviteter som t ex läsning, spelar spel, titta på TV. Det är lite olika beroende på vad som passar. I huset finns det en daglig verksamhet som heter Knuten och dit går vi ibland i socialt syfte. Vi har alltid rapportering när vi byter arbetslag. I det dagliga arbetet så har vi mycket kontakt med sjuksköterskan på avdelningen. Vi tar även kontakt med arbetsterapeut och sjukgymnast för hjälp med olika hjälpmedel och lyftteknik och om det är förändringar för de boende. Ibland träffar vi läkare vid hembesök. Vaktmästaren har vi ofta kontakt med, nästa dagligen, och det gäller bland annat saker som måste repareras.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att jag får tillbaka så mycket från de boende, det är mycket glädje.

När känner du dig som mest uppskattad?
I samband med aktiviteter med de gamla och när jag hjälper dom. Det är mycket humor i arbetet gentemot de boende och det går att hantera många situationer med humor. Jag trivs bra med mitt jobb och jag tycker det är viktigt att man har roligt på jobbet.

Vad ska du göra nu efter intervjun?
Servera lunch och idag är det fisk.

Sidan publicerad av: Karin Silfver
, 2016-05-30 08:04

SURAHAMMARS KOMMUN

För barnens skull

Surahammars kommun | Box 203, 735 23 Surahammar | Telefon 0220-390 00 | Organisationsnummer 212000-2031
Besöksadress: Hjulmakarvägen 18, Surahammar | E-post: kommunen@surahammar.se