Rätt temperatur

Det är mycket viktigt att kontrollera att man uppnår rätt temperatur. Om temperaturen avviker ökar risken för bakterietillväxt. Detta gäller både vid uppvärmning och nedkylning av maten. Tiden för varmhållning respektive nedkylning är också mycket viktig.

RÄTT VÄRME!

Varmhållningstemperatur
Vid varmhållning är det mycket viktigt att livsmedlets temperatur inte understiger +60 grader C. Grundkravet är en mattemperatur på minst +60 grader C under hela varmhållningstiden.

Varmhållningstid
Varmhållningstiden ska aldrig vara längre än två timmar. Potatis bör inte varmhållas längre än en timme! All varmhållning innebär att näringsinnehållet i livsmedlet minskar.

Vid självserveringar som till exempel smörgåsbord och bufféer bör man särskilt tänka på att varmhållningstiden inte blir för lång för att försäkra sig om matens kvalitet.

Återuppvärmningstemperatur
Om man ska återuppvärma färdiglagad mat ska temperaturen alltid nå upp till +70 grader C.

SNABB NEDKYLNING!

Nedkylningstid
Nedkylningen för varm mat till kylskåpstemperatur ska ske på mindre än fyra timmar. I storkök kan ett speciellt nedkylningsskåp behövas där luftväxlingen är särskilt effektiv. Man kan också tänka på att lägga maten i låga och vida kärl så går nedkylningen snabbare.

Nedkylningstemperatur
Under nedkylningstiden ska temperaturen i maten sjunka till +8 grader C.

Förvaringstemperatur
- Kylförvaring för mejeri, ost, chark mm är max +8 grader C.
- För köttfärs samt gravad och rökt fisk är maxtemperaturen +4 grader C.
- Färsk fisk och kokta kräftdjur rekommenderas en maxtemperatur på +2 grader C.
- Frystemperatur är minst -18 grader C.

För ytterligare information finns Livsmedelsverketslänk till annan webbplats hemsida.

Sidan publicerad av: Minal Mistry
, 2016-10-24 10:37

SURAHAMMARS KOMMUN

För barnens skull

Surahammars kommun | Box 203, 735 23 Surahammar | Telefon 0220-390 00 | Organisationsnummer 212000-2031
Besöksadress: Hjulmakarvägen 18, Surahammar | E-post: kommunen@surahammar.se