Du läser här:

Nyhetsarkiv

Välj månad för artiklar till höger.

  

 • 2017-03-22

  Earth Hour lördag den 25 mars - fria bussresor och andra tips  WWF Earth Hour är världens största miljömanifestation med hundratals miljoner människor som uppmanar makthavarna att ta krafttag för klimatet. Nästa Earth Hour infaller på lördag den 25 mars 2017 klockan 20.30-21.30 lokal tid över hela jorden.

  Fria bussresor lördagen den 25 mars – Earth Hour
  Det är fria bussresor i hela länet, hela trafikdygnet. Från första turen på morgonen till den sista turen på natten.
  Här nedan finns några tips för en extra mysig, rolig och minnesvärd Earth Hour-kvällDet finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Här är några exempel:
  • Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Bivaxljus är bäst ur miljösynpunkt, annars är stearinljus bättre än paraffin.
  • Bjud in till mörkerfest. Samla ihop ett gäng vänner eller familjen och laga klimatsmart mat. Klicka här för smarriga Earth Hour-recept! länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Ha en mindfulness-stund . Var en stund för dig själv, meditera om du känner för det.
  • Gå ut och fotografera. Ta med dig kameran, kanske en vän och gå ut och ta före- och efterbilder.
  • Skapa ljusgraffitti . Du behöver en kamera där du kan ställa in en lång slutartid, och en ficklampa eller någonting annat som lyser. Instruktioner finns på youtube.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Ha candle light dinner . Bjud någon eller några du älskar på en riktigt mysig middag.
  • Hitta en date. (Om du är singel.) Det sägs vara klimatsmart att bo ihop.
  • Spela spel eller lägg pussel. Samla ihop ett gäng och spela sällskapsspel.
  • Skåda stjärnor. Om det är en stjärnklar kväll, kan stjärnskådning vara en spännande aktivitet. Kontakta ett observatorium nära dig för att höra om de har öppet, eller skåda på egen hand med en stjärnkarta.
  • Mys med berättarkväll framför brasan. Samla familj och vänner framför brasan och berätta historier. Om fantasin är skral kanske en ljudbok är ett alternativ.
  • Gå på ett evenemang för uppmärksamma klimatet! Ordna ett eget eller kolla in WWFs kalendariumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se vad som händer under Earth Hour nära dig.

  Läs mer
  ...............................................................
 • 2017-03-17

  Riddarskola på Bäckhammarskolan  Under våren har ett samarbete mellan Bäckhammarskolan och Sura-Ramnäs församling inletts i syfte att öka barns medvetenhet i frågor som rör etik, värderingar och attityd. Konceptet heter Riddarskolan och är något som Svenska kyrkan har arbetet med i många år. Riddarskolan sker i enlighet med skolans läroplan och skollagen.Vad är då Riddarskolan? Riddarskolan handlar om att ge eleverna i åk 3 och 4 inblick i de fem huvudegenskaper som riddarna står för:Vänskap Tålamod Ärlighet Tjänstvillighet TrofasthetDessa egenskaper är grundläggande för att man ska kunna fungera i grupp med andra människor. Under riddarskolan ska de blivande riddarna kämpa för att få fem pärlor, som ett tecken på sin riddarvärdighet. En pärla för varje egenskap- Vänskapens pärla, Tålamodets pärla, Ärlighetens pärla, Tjänstvillighetens pärla och Trofasthetens pärla. Dessa pärlor är också de olika temana för varje träff.

  Passen ligger under vanlig lektionstid i klassrummet och består av samtal, oftast i ring på golvet, övningar/kämpalekar som handlar om den aktuella riddaregenskapen. Det tar cirka två timmar att genomföra vart och ett av de fem temana. Det är viktigt att det känns positivt för eleverna, ingen växer av att känna sig misslyckad. Däremot kan man kanske lära sig att tänka i lite nya banor om man ställs inför utmaningar i lagom dos.
  På temat tjänstvillighet/tacksamhet kommer Civilförsvarsförbundet och håller Första hjälpen och Hjärt- & lungräddning med lärlingarna.Riddarskolan är inte undervisning i kristendom, det är övning och reflektion i etik och värderingar. Viktigt att poängtera också är att man i Riddarskolan inte får lära sig att kämpa och slåss mot varandra.

  I morgon tisdag den 21 mars ca kl 9.40 är P4 Västmanland med på ett pass av Riddarskolan och direktsänder !
  Vill ni veta mer om Riddarskolan är ni välkomna att kontakta:Maria Jäder Tietäväinen, St Olovs Vägvisare
  Församlingspedagog
  Teefonl: 0220-464 69
  E-post: maria.jader.tietavainen@svenskakyrkan.se
   
  Läs mer
  ...............................................................
 • 2017-03-17

  Begränsad framkomlighet Fågelsångsvägen  Idag 17 mars, kommer Fågelsångsvägen i Surahammar ha begränsad framkomlighet. Om möjligt välj annan väg.Ansvarig Arbetsledare: Gustaf Hummel, 070-636 85 11.
  Läs mer
  ...............................................................
 • 2017-03-16

  Gratis bussar från Surahammar till Robin in the Hood i Västerås  Västmanlands teater visar pjäsen Robin in the Hood och erbjuder fria bussar från länets kommuner till några av förställningarna.
  Föreställningar det går fria bussar till:
  Söndag 26 mars kl 16 Robin in the Hood,  Boka din bussresa och biljett senast 17 mars kl 12.Lördag 22 april kl 18 Robin in the Hood,  Boka din bussresa och biljett senast 13 april kl 12.Läs mer om föreställningen här: http://vastmanlandsteater.se/forestallningar/robin-hood/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterBussarna hämtar upp från följande kommuner och stationer: Arboga (Järnvägsstation)
  Fagersta (Lidl-parkeringen)
  Hallstahammar (Busstation)
  Kungsör (Järnvägsstation)
  Köping (Tågstationen)
  Norberg (Busstation)
  Sala (Järnvägsstation)
  Skinnskatteberg (Järnvägsstation)
  Surahammar (Busstation)

  Läs mer
  ...............................................................
 • 2017-03-14

  Informationsmöte med IP-Only  Välkomna på informationsmöte med anledning av fiberutbyggnad i Surahammars kommun. Tisdag den 21 mars kl 19.00 i Folkets Hus.

  Mötet syftar till att informera berörda om tidplan och processer samt att svara på eventuella frågor. På mötet kommer representanter från IP Only och kommunen att närvara.

  Eventuella frågor i dagsläget svarar IP Only på och nås via telefon 0200-43 00 00 alt e-post: kundservice@ip-only.se

  Förtydligande gällande pris för fiberanslutning:
  Ordinarie pris för fiberanslutning i Surahammars kommun är 22 900 kr (inkl moms) vilket står på de avtal som skickats ut till hushållen. Priset för anslutning till fiber via IP Only kommer dock aldrig att bli högre än 19 900 kr för en privatperson då möjligheten att nytta ROT och RUT finns. IP Only erbjuder fakturering i början av 2018 för att så många som möjligt ska ha möjlighet att använda ROT och RUT.
   
  Läs mer
  ...............................................................
 • 2017-03-09

  Ännu ett fantastiskt resultat för Surahammars kommun  Surahammars kommun redovisar i 2016 års resultaträkning ett överskott om 4 577 kr per invånare. Detta placerar kommunen på en 25:e plats av totalt 290 kommuner. I länet placerar sig Surahammar på 4:e plats. Kommunens officiella bokslut för år 2016 kommer att presenteras inom kort. Det visar ett totalt överskott på 46 mkr. Surahammars kommun har sedan 2001 årligen redovisat positiva resultat i resultaträkningen. Under de senaste fyra åren har resultaten glädjande varit starkare än någon period tidigare.-Jag är mycket nöjd med hur kommunens ekonomi fortsätter att utvecklas positivt, säger Tobias Nordlander (S), kommunstyrelsens ordförande. Genom strukturerat arbete med ett tydligt ekonomiskt fokus har vi under ett antal år byggt upp en stabil kommunkassa för framtida investeringar, vilket ger oss en handlingsfrihet. -Fyra ekonomiska rekordår i rad och en stark budget år 2017 är god ekonomisk hushållning enligt konstens alla regler, säger kommunens andre vice ordförande, Erkki Visti (C). När man analyserar resultatet ser man tydligt att detta är resultatet av hårt och målmedvetet arbete i den kommunala organisationen. Detta arbete gör att vi nu har möjlighet att satsa ordentligt för framtiden, utan att behöva uppta nya lån. Både Nordlander och Visti påtalar att ett så här bra resultat inte går att uppnå om inte hela organisationen är med och bidrar.
  -Det är en förmån att vara politiker i en så framåtriktad organisation som Surahammars kommun är!
  Flerårsresultat
  Resultatutvecklingen under den senaste treårsperioden är enligt följande, resultat kr per invånare.
  Surahammar
  2014:+1 909
  2015:+3 404
  2016:+4 577
  Länskommunerna, medeltal
  2014:+1 088
  2015:+1 996
  2016:+3 044
  Källa: scb

  Kort analys av resultat 2016 (i miljoner kr) Resultat för kommunen: + 46,0
  De största förklaringarna till resultatet
  • Skatteintäkter och bidrag från staten + 19,5 (inkl 13,0 extra tilldelade flyktingmedlen)
  • Planerat överskott + 10,6
  • Avskrivningar + 6,2
  • Finansnetto +5,8
  För mera information beträffande detta, kontakta gärnaTobias Nordlander, kommunstyrelsens ordförande, 0220 – 392 92
  Erkki Visti, kommunstyrelsens andre vice ordförande, 070 – 523 52 38.
   
  Läs mer
  ...............................................................
 • 2017-03-07

  Underhållsarbete på Air Liquide kommande vecka  Under nästa vecka mellan den 13-17 mars, kommer Air Liquide genomföra underhållsarbete i en destillationskolonn i fabriken.Air Liquide kommer att ha 12 entreprenörer på plats för att genomföra detta arbete. Arbete kommer att göras dygnet runt i två skift från måndag 13/3 till fredag 17/3. Det kommer även en lyftkran till fabriken och man kommer att lyfta stålplåtar och balkar till kolonnen.Alla eventuella frågor kring detta arbete besvaras av Tarja Vesanto, LI Production Manager, +46 73 088 3479
  Läs mer
  ...............................................................
 • 2017-03-06

  Linje 514 förstärker under skoldagar  Från och med idag, måndag den 6 mars, förstärks linje 514 med en extra avgång kl 07.50 alla skoldagar mellan Surahammar och Västerås.

  Kollektivtrafikförvaltningen skriver i ett infomationsbrev:
  "Bakgrunden till extrabussarna är att Kollektivtrafikförvaltningen har konstaterat en resandeökning på linjerna, 511, 514 och 569. Under rusningstrafik har vissa turer varit fullsatta redan vid starten. Men nu finns det alltså extrabussar som stärker upp på de turer som har flest resenärer. Kollektivtrafikförvaltningen kommer tillsammans med AB Västerås Lokaltrafik att fortsätta följa upp resandet på dessa linjer"

  Extrabussen 07.50 kör bara skoldagar. För info om vilka dagar den inte körs läs här

  länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Flera busslinjer och tidtabeller hittar ni härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


  Läs mer
  ...............................................................
 • 2017-03-03

  Test av VMA-signal (Viktigt Meddelande till Allmänheten)  På måndag är det dags för årets första test av VMA-signalen.
  VMA
  , Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Varningssystemet innefattar information i radio och TV, samt i vissa fall utomhusvarningssystemet. VMA testas 4 gånger varje år, i mars , juni , september och december .
  I Surahammars kommun finns tyfonerna på följande platser:
  • Folkets Hus
  • Brandstationen
  • Orrspelsgatan 1
  • Nytorpsskolan
  • Kvarteret Vråken
  Läs mer och om hur du kan vara med i testet på krisinformations hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterLäs lokal information om Viktigt meddelande till allmänheten här.
  Läs mer
  ...............................................................
 • 2017-03-01

  Tillsammansveckan 13-16 mars  13-16 mars arrangeras Tillsammansveckan i Västmanland, en vecka med fokus på ökad kunskap, hopp och samtal kring psykisk hälsa.
  Veckan vänder sig till allmänheten med fokus på unga, personal inom vård och omsorg, politiker och till personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och deras anhöriga och består av främjande, förebyggande och stödjande föreläsningar runt om i länet.

  I Surahammar kan den som vill lyssna på Henrietta Lyséns föreläsning "Jag äger min story", en föreläsning med fokus på att upplysa hur det kan vara att växa upp i ett dysfunktionellt hem med våld och missbruk men som trots det har tagit sig vidare i livet.
  Läs med om innehållet i föreläsningen här.
  Tisdag den 14 mars kl 18-19.30 på Folkets Hus i Surahammar. Fri entré och ingen föranmälan.

  Välkomna!
  För mer information om alla satsningar i länet under Tillsammansveckan, klicka härPDF (pdf, 885.9 kB)
   
  Läs mer
  ...............................................................
Sidan publicerad av: Lina Kihlmark
, 2017-01-05 10:37

SURAHAMMARS KOMMUN

För barnens skull

Surahammars kommun | Box 203, 735 23 Surahammar | Telefon 0220-390 00 | Organisationsnummer 212.000-2031
Besöksadress: Hjulmakarvägen 18, Surahammar | E-post: kommunen@surahammar.se