Du läser här:

I höst öppnar Fritidsbanken i Surahammar

Tänk ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar, där du gratis kan låna utrustning som annars stått oanvänd i folks förråd. Det blir verklighet i Surahammar under hösten. Första Fritidsbanken startade i Deje i Värmland 2013 och har sedan dess spridit sig över landet. Idag finns verksamheten på ett trettiotal orter.

Fritidsbanken är till för alla, oavsett ålder, kön eller var man kommer ifrån. Här kan man låna allt man kan tänka sig för en aktiv fritid och det är ett perfekt ställe att börja på om man vill testa olika idrotter.

För en månad sedan fattades ett politiskt beslut om att satsa på en Fritidsbank och för en vecka sedan skrevs avtalet formellt på med Fritidsbanken. Surahammar blir den tredje kommunen i Västmanland, efter Sala och Västerås, att öppna en Fritidsbank.

– Att vara en del i ett nätverk kommer vara värdefullt för oss säger Bengt Eriksson, arbetsledare på Arbetscenter. Det kan handla om hur man kan tänka kring olika frågor, byta erfarenheter och kunskap, eller att låna saker av varandra när behoven är extra stora.

Fritidsbanken har en tydlig värdegrund där alla får låna, allt är gratis och fokus är på miljö. Lånetiden är två veckor. Vad som finns att låna beror helt och hållet på vilka saker som skänks.

– Fritidsbanken blir ett steg i att möta utmaningarna inom miljöområdet. Vi har idag en stor överkonsumtion och genom att jobba med delningsekonomi på det sätt Fritidsbanken gör kan vi i Surahammar minska vårt klimatavtryck ytterligare, säger Bengt Eriksson.

Fritidsbanken kommer ligga i kommunens nyinköpta lokaler på Nybyggsvägen 40 (gamla ”Lill-Ica”). Vägg i vägg med Fritidsbanken kommer Resurscenter även öppna en second hand-butik, vilket kommer ge stora synergieffekter.

Redan den 30 maj kommer det anordnas en första insamling. Alla som har prylar som de inte använder är välkomna till Fritidsbankens lokal på Nybyggsvägen 40 och lämna in dem. Allt med sport- och fritidsanknytning är av intresse och tas tacksamt emot.

För mer information och eventuella önskemål kring intervjuer, kontakta:

Bengt Eriksson, resurscenter, Surahammar kommun 0220-392 62 bengt.eriksson@surahammar.se

Johannes Hedlund, regional samordnare Fritidsbanken 070-375 34 12 johannes@fritidsbanken.se

Pressbild © Fritidsbanken (med godkännande från Fritidsbanken)

Sidan publicerad av: Cristian Hidalgo
, 2017-05-23 14:21

Läs mer här:


SURAHAMMARS KOMMUN

För barnens skull

Surahammars kommun | Box 203, 735 23 Surahammar | Telefon 0220-390 00 | Organisationsnummer 212000-2031
Besöksadress: Hjulmakarvägen 18, Surahammar | E-post: kommunen@surahammar.se