Du läser här:

Surahammars kommun satsar på minskad ungdomsarbetslöshet


Idag finns det ca 70 ungdomar mellan 18 och 24 år som är öppet arbetslösa i kommunen. För att få ner ungdomsarbetslösheten i Surahammar har kommunen anställd en arbetskonsulent, Tanja Alanko. Hon arbetar uppsökande med ungdomarna och tar reda på vilka behov som finns bakom siffrorna i statistiken.

Tanka arbetar inriktat med stöd- och motivationssamtal när hon träffar ungdomarna för att försöka ta reda på vad det är för stöd dom behöver för att få rätt förutsättningar att ta sig in på arbetsmarknaden.

Surahammars kommun bestämde sig för att göra denna satsning förra sommaren då närmare 18% av ungdomarna mellan 18 och 24 år var öppet arbetslösa.

– Det är ju en siffra som vi har haft och nu vill vi ha ansikten på de här personerna bakom siffrorna och vad behöver de för stöd. Vi jobbar mycket med motivationssamtal samt planering och struktur i vardagen. Vi möter ungdomarna på den nivå de befinner sig och har individuella träffar där man lyfter fram styrkor, förmågor och intressen. Ungdomen styr sin egen "resa" för att närma sig arbetsmarknaden, både vad gäller innehåll och takt. Tillsammans kommer vi överens om vilket stöd hon/han vill och behöver ha. Vi samverkar med Arbetsförmedlingen och Ekonomiskt bistånd för att ungdomarna ska få bästa möjliga stöd och inte riskera att falla mellan stolarna, säger Tanja Alanko.

Reportage från SVT, nyheter Västmanland.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Inslag i Sveriges Radio, P4 Västmanlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Sidan publicerad av: Lina Kihlmark
, 2016-12-14 15:56

Läs mer här:


SURAHAMMARS KOMMUN

För barnens skull

Surahammars kommun | Box 203, 735 23 Surahammar | Telefon 0220-390 00 | Organisationsnummer 212000-2031
Besöksadress: Hjulmakarvägen 18, Surahammar | E-post: kommunen@surahammar.se