Du läser här:

Lärorik resa för elever från Hammarskolan

Den 31 mars åkte 12 förväntansfulla ungdomar till Klaipeda i Litauen för att bo och umgås med litauiska elever och deras familjer. Resan var så klart spännande och rolig, men gav även upphov till en hel del eftertanke. Detta var en del av projektet Human rights: Promoting Citizenship som Hammarskolan deltar i under två år.

Minnesmonument över förintelsens offer i Kaunas.

De kom hem från resan fredag 5 april, och när vi träffar dem fem dagar senare har de fortfarande fullt upp med att smälta alla intryck de varit med om under dagarna i Litauen. Anton Thorsén, en av eleverna, är glad över att ha fått nya bekantskaper.

– Det var kul att träffa nya människor. Det var som jag förväntade mig, säger han.

Eleverna la till bland annat till varandra på Snapchat, och de berättar om hur de har kontakt med varandra ganska regelbundet. Trots att de inte talar samma språk har de inga problem med att kommunicera. Engelskan är inget problem, varken hos de svenska eller litauiska ungdomarna.

– De var väldigt bra på engelska så det var inga problem alls, konstaterar dem. I alla fall eleverna, en del av deras föräldrar kunde bara några få ord.

Eleverna följde med till skolan varje dag, och fick bland annat sitta med på några lektioner. Där var det väldigt annorlunda jämfört med hur det går till i Sverige. Eleverna var tvungna att tilltala lärarna genom att säga herr och fru och det var totalförbud mot mobiltelefoner. Var det någon som bröt mot förbudet låste läraren in telefonen.

– Då ringde de hem och föräldrarna fick komma och hämta ut telefonen efter skolan, nämner Elin Sahlström.

Hög disciplin och fokus på resultat

På lektionerna hade eleverna en hög disciplin och gjorde de uppgifter som lärarna bad dem att göra.

– Alla satt tysta och arbetade fokuserat. Det var liksom bara för lärarna att säga ”gör den här uppgiften nu” och så gjorde eleverna det, berättar Signe Anckarman.

En av lärarna som var med på resan, Helena Nyberg, berättar att inställningen och fokuseringen på resultat är helt annorlunda jämfört med Sverige. Hon nämner att de har en yta på en vägg där de presenterar elever som gjort särskilt bra resultat.

– Där placeras varje år de utgångselever som fått 100 stjärnor under sin tid på skolan, säger Helena. De får en stjärna när de gjort något särskilt bra, till exempel att lyckas få alla rätt på ett prov, fortsätter hon.

Spännande utflyktsmål

Under de fem dagarna i Litauen passade de på att besöka intressanta platser för att bland annat lära sig mer om landets historia. De åkte till huvudstaden Vilnius, och där gjordes ett besök på det före detta högkvarteret för KGB. Ett intressant besök där de fick berättat för sig om hur illa de fängslade behandlades. De åkte även till Kaunas och besökte Devintas Fortas, på svenska kallat Nionde fortet. Det har använts som koncentrationsläger under andra världskriget och som fängelse under den sovjetiska ockupationen av Litauen.

De nämner att spåren av den sovjetiska ockupationen fortfarande syns. Skolan som de litauiska eleverna går på är gammal men det tydligaste spåret av Sovjet finns i skolans bibliotek.

– Under ockupationen förbjöds alla böcker på litauiska. Då smugglade man bort böcker för att bevara dem, berättar Elin Sahlström. Efter ockupationens slut har man kunnat ta fram och använda böckerna igen, och de hade väldigt många av dessa i biblioteket. Det luktade till och med gamla böcker där.

”Ska bjuda på riktiga köttbullar”

Menyn i skolmatsalen var till elevernas förvåning inte särskilt omväxlande. Varje dag fick de kyckling med antingen ris eller potatis. Det fanns även soppa varje dag, och den var enligt alla en höjdare. De är överens om att det var lite tråkigt med samma mat alla dagar, men Elin vill understryka kvaliteten på soppan.

– Soppan vi fick var jättegod, säger hon och de andra instämmer nickande.

De vill självklar bjuda de litauiska eleverna på svensk mat när de kommer till Surahammar, och när jag frågar vad de ska bjuda på verkar det vara svensk husmanskost som är förstahandsvalet. Köttbullar kommer troligtvis stå högt upp på menyn om eleverna själva får bestämma.

– Jag ska göra riktiga svenska köttbullar. Det tror jag kommer att bli omtyckt, konstaterar Elin.

”Ett minne för resten av livet”

Det tydligaste beviset på att resan var lyckad och att eleverna både fått lära sig och uppleva nya saker är vad de säger när de ska summera resan.

– Det var en väldigt rolig upplevelse som vi kommer att minnas resten av livet, säger Anton. Vi hade antagligen aldrig annars åkt till Litauen.

Besöket hos eleverna i Klaipeda var mycket mer än bara en resa för ungdomarna från Surahammars kommun. Det var ett utmärkt tillfälle att lära sig om mänskliga rättigheter. Besöken till Vilnius och Kaunas gav dem en uppfattning om hur rättigheterna har inskränkts för människor genom historien.

 

Sidan publicerad av: Axel Kjellin

, 2019-05-03 14:04

SURAHAMMARS KOMMUN

För barnens skull

Surahammars kommun | Box 203, 735 23 Surahammar | Telefon 0220-390 00 | Organisationsnummer 212000-2031
Besöksadress: Hjulmakarvägen 18, Surahammar | E-post: kommunen@surahammar.se