Du läser här:

Fågelskådning

I kommunen kan besökaren se ett stort antal av sveriges många fågelarter. Här finns bland annat slagugglan, hökugglan, orrar, tjäder, stora rovfåglar och ett stort antal änder, gäss med mera. Sjön Gnien med omkringliggande öppna ängar och fält är en av länets främsta fågelsjöar. Sjön ligger söder om Ramnäs och är en del av Kolbäcksån. Ängsmarkerna översvämmas varje vår och höst och lockar då till sig rastande fåglar. Sångsvanar, olika arter gäss och änder dominerar under mars och april. I maj kan man bland annat se olika arter av vadarfåglar dit storspovar och brushanar hör.

Storspov, foto Sören Larsson

Storspov, foto Sören Larsson


Trevligt utflyktsmål
Gnien är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. För att få bästa utsikt över sjön finns det dels en "Skådarlada" vid sjöns västra sida och ett fågeltorn som man når via en stig på sjöns östra sida. Vid högt vattenstånd går det inte att komma till fågeltornet.

Vägbeskrivning
För att komma till Skådarladan svänger man av väg 66 mot Högbyn, in på Elingbovägen, strax norr om korsningen väg 252 och väg 66. Efter cirka två kilometer in på Elingbovägen ligger den röda Skådarladan till vänster utmed vägen.

Lisjöområde med "Lisjöängar" och "Norrsjötornet" är också platser där det finns möjlighet att följa flyttfåglarnas frammarsch. Där kan besökarna höra både rördrom och vattenrall.

För mer information om fågelskådning med mera kontakta

Ramnäs-Virsbo Naturklubblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Surahammars Naturskyddsföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I kommunen finns också naturguiderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som hjälpen privatpersoner och företag att uppleva någonting alldeles extra.

Välkommen att uppleva våra fantastiska fåglar!

Sidan publicerad av: Gunilla Falk
, 2019-09-03 16:56

SURAHAMMARS KOMMUN

För barnens skull

Surahammars kommun | Box 203, 735 23 Surahammar | Telefon 0220-390 00 | Organisationsnummer 212000-2031
Besöksadress: Hjulmakarvägen 18, Surahammar | E-post: kommunen@surahammar.se