Mc-museum - Gyllene hjulet

Motorcykelmusem Gyllene Hjulet länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterär Sveriges största motorcykelmuseum. Museet drivs ideellt av Motorcykelhistoriska klubbens Mälardalssektion.

Här visas tvåhjulingarnas utveckling, från höghjulingar till plastcykeln Itera och av motorcyklar från århundradets början fram till 1970-talet.

Dessutom finns ett stort antal mopeder från tidigt 50-tal och framåt samt ett antal militära-, motocross-, speedway- och roadracingmotorcyklar. Totalt har muséet cirka 120 objekt att visa.

Alla fordon ägs av medlemmarna och merparten är i körbart skick, vilket innebär att det stundtals saknas någon eller några av motorcyklarna. De är då uthämtade av sina ägare som kanske kör något rally eller deltar i något annat arrangemang för gamla motorcyklar. Den lediga platsen fylls snart upp av någon annan motorcykel, vilket gör muséet "levande" och Du kommer därför mestadels att finna något nytt vid dina besök.

Den första svenska bilen ritades och byggdes i Surahammar 1897 av Gustav Eriksson.

Den självgående vagnen försågs med en förbränningsmotor som drevs med fotogen därför att bensin ansågs för farligt. En provtur i april påföljande år, med Eriksson vid styrspaken och med tre modiga bruksanställda som passagerare, blev inte någon framgång. Efter flera motorstopp och igångskjutningar slutade färden mot en kvarnvägg.

Eriksson förlorade dock inte modet utan byggde ännu en bil, som nu försågs med bensinmotor. Den rariteten finns bevarad på Tekniska muséet i Stockholm.

Bilen som finns på Motorcykelmuséet är en rekonstruktion av den första bilen och är fullt körbar.

Mc-muséet Gyllene Hjulet är en sevärdhet som ingår i Ekomuseum Bergslagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan publicerad av: Gunilla Falk
, 2019-04-02 15:16


SURAHAMMARS KOMMUN

För barnens skull

Surahammars kommun | Box 203, 735 23 Surahammar | Telefon 0220-390 00 | Organisationsnummer 212000-2031
Besöksadress: Hjulmakarvägen 18, Surahammar | E-post: kommunen@surahammar.se