Du läser här:

Integration sker via personliga möten

Bli en flyktingguide/språkvän och berika ditt och andras liv!

Att vara en flyktingguide/språkvän är ett sätt att umgås över gränserna. Genom att bygga broar mellan människor skapas möten som leder till integration i praktiken. Mötena bygger på frivillighet, ömsesidigt utbyte och språkträning. De motverkar okunskap, fördomar och skapar ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade.

Vem riktar vi oss till?

  • Dig som är etablerad i samhället och kan språket (infödd svensk eller med invandrarbakgrund) och vill göra en god samhällsinsats.
  • Dig som relativt nyligen har invandrat till Sverige, det krävs endast att du kan lite svenska och vill vara aktiv i en personlig kontakt.

Så här går det till

1. Efter anmält intresse till att bli/få flyktingguide/språkvän görs en matchning utifrån erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation samt individuella önskemål.

2. Samordnaren ordnar sedan ett första möte mellan parterna. Därefter sköter man kontakten själv och träffas så ofta man kan och vill.

Vad gör man tillsammans?

Ni ska i första hand umgås och ha roligt tillsammans och bekanta er med varandra. Ni kan till exempel gå på promenader, ta en fika eller gå på studiecirklar. Ni bestämmer detta tillsammans.

Att vara språkvänner handlar inte om att vara en lots eller förmyndare som gör saker för någon annan. Det handlar inte heller om att få en "svensk kontakt" som man ställer krav på hjälp och stöd ifrån. Det handlar om att lära känna varandra över kulturgränserna, ha roligt tillsammans och kanske få en vän för livet.

Hur anmäler jag mig?

Anmäl dig direkt via ett digitalt formulär online

Anmäl dig via pappersblankettPDF (pdf, 723.5 kB)


Frågor och svar om flyktingguide/språkvänFör mer information:

Inge Larsson, samordnare          Tfn. 070-665 45 43

Sidan publicerad av: Mathilda Gustafsson
, 2018-10-08 09:33

Läs mer här:

Flyktingguide/språkvän på nationell nivålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


SURAHAMMARS KOMMUN

För barnens skull

Surahammars kommun | Box 203, 735 23 Surahammar | Telefon 0220-390 00 | Organisationsnummer 212000-2031
Besöksadress: Hjulmakarvägen 18, Surahammar | E-post: kommunen@surahammar.se