Frågor och svar (FAQ)

Här hittar du frågor och svar om valet i Surahammars kommun. Fler frågor och svar finns även att hitta på Valmyndighetens webbplats.

Jag saknar mitt röstkort, hur gör jag?

Du som inte fått eller inte har kvar ditt röstkort kan beställa ett nytt röstkort, ett så kallat dubblettröstkort. Ett dubblettröstkort kan beställas via kommunerna, Valmyndigheten eller länsstyrelserna.

Läs om hur du beställer dubblettröstkort

Kan jag förtidsrösta utan röstkort?

Nej, du behöver ditt röstkort för att kunna förtidsrösta. Röstkortet används för att skicka din röst till rätt vallokal inför rösträkningen.

Om du saknar ditt röstkort kan du beställa ett nytt röstkort, ett så kallat dubblettröstkort.

Läs mer om röstkort

Vart kan jag rösta?

Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela Sverige under förtidsröstningsperioden (24 augusti till 11 september). Då behöver du ha ditt röstkort med dig.

På valdagen kan du rösta i din ordinarie vallokal, eller i en förtidsröstningslokal. På ditt röstkort står det vilken vallokal du kan rösta i. Om du röstar i din vallokal behöver du inte ha med dig ditt röstkort.

Vallokaler och förtidsröstningslokaler i Surahammars kommun

Kan jag rösta från utlandet?

Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta från utlandet. Du kan antingen brevrösta eller förtidsrösta på ambassad och konsulat.

Läs om hur du röstar från utlandet på Valmyndighetens webbplats

Jag ångrar min förtidsröst, hur gör jag?

Om du förtidsröstat och ångrat dig går du till din vallokal på valdagen, gör i ordning din röst och när du kommer fram till röstmottagarna säger du att du vill ångerrösta. Röstmottagarna markerar i röstlängden och tar emot dina valkuvert.

Röstmottagarna letar fram din förtidsröst om förtidsrösten kommit till vallokalen så att du kan få tillbaka den. Har förtidsrösten inte hunnit komma till vallokalen upptäcks din ångerröstning senare under dagen, eftersom det i röstlängden är markerat att du röstat i vallokal. Förtidsrösten kommer då inte räknas.

Fler frågor och svar på Valmyndighetens webbplats

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Information till partier och politiker

Kontakt

Surahammars kommun

Postadress
Box 203
735 23 Surahammar