Information - Afrikansk svinpest

Inom det drabbade området kommer allt tillträde till en början vara förbjudet. Det innebär till exempel att man inte får vistas där, plocka bär och svamp, jaga, arbeta med skogsbruk, eller göra andra friluftsaktiviteter. Se karta över smittad zon.

Har du frågor om afrikansk svinpest?

Vi hänvisar alla frågor till Jordbruksverket som är ytterst ansvariga för att leda arbetet med den afrikanska svinpesten och arbetar tätt tillsammans med andra ansvariga myndigheter som Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Länsstyrelsen.

Kontaktvägar till Jordbruksverket:

Restriktioner i smittad zon

För att inte fler vildsvin i området ska drabbas och för att minska risker för smittsprid­ning ut ur zonen är bland annat nedanstående aktiviteter förbjudna inom den smittade zonen.

  • Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.
  • Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.
  • Alla typer av skogsbruksåtgärder.
  • Att släppa hundar lösa.
  • Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.
  • Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Surahammars kommun

Postadress
Box 203
735 23 Surahammar