Lördag 10 september

Lördag 10 september


Tid

Arrangemang

Plats

10.00 - 17.00

mc-muséet Gyllene Hjulet finns det 120 motocyklar och mopeder som ägs av medlemmarna i föreningen. Byggnaden som inrymmer muséet byggdes 1949 som personalmäss för anställda vid Surahammars Bruk. Kyrkomålare Nils Aron Berge, född i Surahammar och konstnären Jerk Werkmäster fick uppgiften att utföra vägg och takmålningar.

En kopia på Sveriges första bil eller rättare sagt åkvagn, en ombyggd hästvagn och VABIS 1903, den första tillverkade bilen av Surahammars Bruks AB:s dotterbolag Vagns Aktie Bolaget i Södertälje (VABIS) finns på MC-museet Gyllene Hjulet. VABIS 1903 är återställd i original skick av Aros Motorveteraner. Under september finns ”original bilen” VABIS 1897 på Mc-museet.

Mc-muséet Gyllene Hjulet

10.00- 14.00

 Mobilappen Hubbla

Nu kommer du att kunna uppleva Surahammars kommuns kultur, historia och konst med en mobilapp. I Hubbla kommer du att kunna se en film som förklarar varför järnbruk ligger vid vattendrag, se bilder hur Surahammar såg ut förr och uppleva nya digitala konstverk gjorda i AR (=augmented reality). I Seglingsberg kan du också höra historien om den traditionsenliga midsommarstången och vi har även fler saker på gång.

Mellan kl 10 och 14 finns det möjlighet att bli visad Hubbla och få hjälp med att ladda ner appen. Du som vill har också möjlighet att själv få skapa innehåll till appen. Kom så berättar vi hur!

Hubbla är under utveckling och kommer så småningom att finnas i alla kommuner i Västmanland, men först ut är Surahammar.

Bruksmuséet

10.00 - 16.00

Öppet hus. Hembygdsgården visar sina samlingar och den mekaniska hand- och armprotesen som gossen August Harald Ramström använde efter olyckan på Surahammars Bruk 1868 då han halkade så illa och fick armarna i valsverket att höger arm i delar och vänstra armen slets av vid axeln. Hans pappa konstruerad en mekanisk arm till August Harald.

Bildspel om Surahammar förr i tiden.

Kaffe och fika finns att köpa.

Hembygdsgården

Surahammar

10.00

 Veteranenduro Västmanland runt

Västmanland runt är ett veteranenduro av OT-typ för motorcyklar från förr.

Start vid Mc-museet Gyllene Hjulet. Första start kl. 10.00. Längs banan körs ett regularitesmoment och 6 prov av tillförlitlighetstyp. Förarna erhåller diplom och för varje klass finns ett vandringspris.

Mc-muséet Gyllene Hjulet

13.00 - 17.00

Utställningen "Djur & odjur" - ett kollektivt broderi som skapades av 600 personer under coronapandemin. Deltagarna fick en lapp hemskickat med uppmaningen att skapa på temat djur och odjur. Broderierna sattes samman av textilkonstnären Erik Torstensson till ett stort kollektivt verk.

Samtidigt visas utställningen #slöjdasomdukänner där utställarna fritt gestaltat sina tankar under pandemin i valfri teknik.

Stenhuset

15.00

Berättarstund på Söderhammar, Ramnäs hembygdsgård. Kom och berätta om hur det var när dina föräldrar eller farföräldrar var små. Eller när du var liten, hur var det då. Kanske en skröna eller berättelse som du har hört av någon äldre om hur det var förr i tiden. Du kan bara komma och lyssna om du vill.

Visning av skolsalen, smedbostaden och föremålssamlingen.

Fika finns att köpa.

Söderhammar, Ramnäs hembygdsgårdKontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: