Historisk vandring

Surahammar, en historisk vandring

Den historiska vandringen med 23 skyltar finns i det område som är den äldsta delen av Surahammar. Promenaden startar vid platsen som var ortens första centrum, "Torget"

Promenaden passerar Surahammars Bruks första område och dess utveckling beskrivs från tidigt 1600-tal fram till 1900-talet. Vidare går promenaden förbi Hofgårds sluss där flera skyltar finns och där det även är en vacker vy mot Sura kyrka. Promenaden följer därefter Strömsholms kanalsträckning med vackra grönområden och möjligheter till picknick.

Vid den nordligaste delen av promenaden är en av de största skyltarna placerad vilken beskriver anläggandet av de båda kanalerna. Vyn över kanalen norrut mot Magforsen är både vacker och rofylld.

Promenaden vänder sedan söderut och passerar det område som tidigare kallas "Nybygget" och där Surahammars Bruks lantgårdar fanns på 1800- och 1900-talet.

Promenadvägen är cirka 3 kilometer. Bänkar och viloplatser finns längst med promenadsträckeningen. Hela sträckningen är tillgänglig för både barnvagnar och rullstolar


Adress, startpunkt

Ekängsvägen 5, Surahammar

GPS koordinater 59.709677, 16.215020

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: