Företag ringer till privatpersoner för ventilationsrengöring.

Företag ringer till privatpersoner och vill boka tid för ventilationsrengöring.

Varning!

Vi vill varna för företag som ringer till, ofta äldre, personer och vill sälja rengöring av ventilationskanaler. Boka inte in tider med dem och släpp inte in dem i ditt hem.

Lagkravet om rengöring togs bort 2004

Dessa företag är påstridiga och påstår att det är lag på att rengöra imkanaler i villor och flerbostadshus. Det är fel!

De som behöver rengöring av imkanaler ska själva ta initiativet till att de ska rengöras, så gå inte på framfusiga försäljare som vill tvinga sig på.

Ingen av kommunens sotningsentreprenörer bokar tid genom att ringa upp via telefon. De skickar ut en avisering med datum och tid via post i mycket god tid.

Viktigt att hålla rent

Trots att lagkravet har försvunnit är det ändå viktigt att hålla rent i spisfläktar och imkanaler. Det är du som fastighetsägare som har ansvaret.

Spisfläkten behöver rengöras helst en gång i månaden. Imkanalen behöver rengöras efter behov. Ett lämplig intervall är mellan 3-6 år.

Den som rengör din anläggning kan säkert råda dig till vilket intervall som är lämpligt hos dig.

Dubbelkolla informationen

Var alltid observant om du får ett samtal från främmande personer som vill göra ett hembesök. Kontakta alltid kommunen för att dubbelkolla informationen, på telefonnummer 0220-390 00.

Polisanmäl bluffsamtal

Om du har blivit utsatt för ett bluffsamtal kan du polisanmäla det. Du kan antingen ringa 114 14 eller besöka en polisstation.

På Polisens webbplats kan du läsa mer om hur du gör en polisanmälan.