Konsert med JPP

JPP

Fredagen den 19 augusti kl. 19.00 blir det svängig folkmusik och världsmusik från Finland med JPP i Virsbo Konsthall.

JPP - Konsert i Virsbo Konsthall

JPP är en finsk musikgrupp, som spelar fiolbaserad folkmusik. JPP uttyddes från början Järvelän PikkuPelimannit, vilket betyder ungefär Järvelä unga spelmän men idag kallar sig gruppen bara för JPP. Kännetecknande för deras musik är Kaustby-traktens traditionella sättning med en samspelad grupp fioler, en tramporgel som pumpar rytmiskt och basfiol, fast med avsevärt vildare arrangemang än vad tidigare generationer spelmän använt. Man spelar såväl traditionella spelmanslåtar som egna kompositioner i spelmanstraditionen – polska, vals, schottis, kadrilj – men även lite tango samt en och annan jazzinspirerad låt. Gruppens välarrangerade musik liknas ibland vid kammarmusik.

JPP kan sägas vara ett resultat av grundligt nedärvd tradition kombinerad med en dos klassisk skolning. Bröderna Jouni och Arto Järvelä brås på tre generationer av spelmän, och JPP växte från början fram som en del av Järvelän Pelimannit som bestod av äldre spelmän från trakten. Flertalet av medlemmarna är sedermera utbildade på Sibelius-Akademin, främst dess linje för folkmusik.

Många av dem är aktiva i andra grupper. Arto spelar i Tallari och WAO och har spelat in flera soloalbum. Mauno är fiollärare i Kaustinen för hundratals elever och många folkmusikgrupper. Antti Järvelä spelar i finska grupper som Frigg, Baltic Crossing och duo med Arto.

JPP - de finska folkbandet - en film om JPP

Medverkande:
Arto Järvelå – violin
Mauno Järvelä – violin
Matti Mäkelä – violin
Tommi Pökinen – violin
Timo Myllikangas – kontrabas
Timo Alakotila - tramporgel

Biljetter: Surahammars bibliotek samt vid konserten. 100 kronor för vuxna och 50 kronor för ungdom upp till 20 år.