Work/Play - utställning av Robert Pörschke

Robert Pörschke har vernissage på sin utställning Work/Play lördagen den 20 maj klockan 14.00 - 16.00, Surahammars Folkets Hus. Utställningen pågår till sista september 2023.

Utställningen Work/Play

Motiven i konstprojektet Work/Play består av fabrikslokaler och idrottshallar i Surahammar och Skultuna.

De har fotograferats från en mängd olika vinklar, och genom en process som kallas fotogrammetri, konverterats till tredimensionella digitala representationer. Av de inskannade delarna gjordes en digital skulptur, i kollage-teknik, för varje fysisk plats.

Temat kretsar kring tankar om arbete och fritid, allvar och lek. Dessa motsatser som vid närmare eftertanke nyanseras - tex leken som förberedelse för ett yrkesliv, arbetet som intresse och passion, arbetet som medel till fritidssysselsättning, idrott och träning för lek, hälsa eller karriär…

Estetiskt utforskar verket två andra motsatser - det välkända, platser som man kanske ser nästan varje dag, och det abstrakta, som får hjärnan att leta mönster och hitta mening i. Två instinkter som båda behövs och har haft en avgörande roll i mänsklighetens utveckling och relativa framgång. Men också en källa till ideologiska uppdelningar och konflikter… något som kan cirklas tillbaka till temat - kontrollen över arbete och fritid. Illustrerad av arkitekturen som har den funktionen, att styra upp och husera
dessa olika sysselsättningar.

Betraktaren tvingas växla perspektiv mellan det bekanta och det abstrakta. Den föreställande fotografiska representationen av verkligheten som återupprepas i tredimensionella mönster. Eller går det att hålla båda tankar i huvudet samtidigt?

Projektets bakgrund
Arbetet med Work/Play gjordes främst under sensommaren 2022, under projektet ASK - Arbetsfält för Samtida Konst, ett samarbete mellan Konstfrämjandet i Västmanland, regionen och deltagande kommuner. En del i konceptet var att två kommuner parades ihop, i det här fallet Surahammar och Skultuna (Västerås kommun). Med brukens gemensamma historia blev fabriksområdena en utgångspunkt för Robert, och idrottens lokaler den andra i Work/Play. Initialt planerades en del 2 kallad Play/Work, som
skulle bli liknande digitala kollage-skulpturer av utegym och lekplatsutrustning, men de var tekniskt svårare att göra och ströks pga tidsbrist. Men det förklarar tanken med de engelska titlarnas dubbla betydelser.

Om konstnären
Robert Pörschke, född 1972 och uppvuxen i Hallstahammar, med båda föräldrar från Surahammar.
Utbildad på bla Konsthögskolan i Umeå, nu baserad i Stockholm.
Trots bakgrund som tecknare, målare och fotograf har konstnärskapet främst fokuserat på idébaserade
installationer, gärna med interaktiva element och undersökande av teknik, fysik, psykologi, våra sinnen
och verklighetsuppfattning. Visuellt är abstraktion och stilisering kombinerat med slump och imperfektion
viktiga kreativa motorer.
Robert arbetar också med musik, nu under namnet Robot Push Key, där det finns kreativa paralleller till
bildarbetet. Repetitionerna som skapar mönster. Maskinell precision hos synthar och sequencers kontra slumpen och det levande hos improvisation och experimentella kopplingar med feedback-loopar är lite liknande lek med motsatser som i Work/Play.

Utställningsperiod: 20 maj - 30 september
Lokal: Folkets Hus, Surahammar

Posters: 18 stycken
Video: 18 x 3 minuter
AR: 11 stycken digitala skulpturer