Anhörigstöd

Vid sjukdom, ålderdom eller funktionsnedsättning

Det kan vara tufft att vara anhörig till någon som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning. Det är då viktigt att ta stöd för att orka i längden och få kvalitet i ditt eget liv.

Du måste inte vara familj för att räknas som anhörig, du kan också vara till exempel nära vän eller granne.

Du som stödjer/ hjälper en närstående som inte klarar vardagen kan få ett anhörigvårdarkort. Anhörigvårdarkortet är tänkt att bäras av den person som hjälper och stödjer en närstående i det egna hemmet.

Fyll i denna blankett för att skaffa ett anhörigvårdarkort och skicka sedan ifylld blankett till Marie Johnsson via brev eller e-post. Pdf, 320 kB.

Kontakt

Vill du veta mer om vårt anhörigstöd, kontakta

Anhörigkonsulent
Marie Johnsson
0220-390 34
marie.johnsson@surahammar.se

Anhörigträffar på Livlinan

Här kan du komma och lyfta dina tankar och funderingar med andra i liknande situation som du, få information, prata och ge varandra tips och idéer. Vi träffas vanligtvis onsdagar klockan 13.00-16.00, men utifrån Corona undviker vi gruppträffar, så för individuellt stöd kontaktar du Anhörigkonsulent.

Besöksadress
Nybyggsvägen 40, (Vid Arbetscenter)

Enskilda stödsamtal

Om du känner att du vill ha någon att prata med, få råd och stöd, idéer om hur du kan få en enklare vardag, så kan du kontakta Anhörigkonsulent Marie Johnsson och boka tid för en träff. Anhörigkonsulent lyssnar och vägleder dig utifrån din situation.

Avgiftsfri avlastning

Du som stöttar en närstående i hemmet och inte kan lämna din närstående för att uträtta ärenden eller ge dig själv egen tid kan ha rätt till avlastning. Avlastningen kan ske på dagverksamheten Trossen eller i det egna hemmet. Det är utbildad personal med tystnadsplikt som avlöser dig.

Avlastning i hemmet har du rätt till högst 100 timmar per år.

Vid avlastning i hemmet över 100 timmar behöver du göra en ansökan till biståndshandläggare.

Trossen

Trossen är öppen torsdagar 10.00-15.00 och om du aldrig har varit på Trossen tidigare gör du anmälan till Anhörigkonsulent Marie Johnsson, annars är det bara att komma. På Trossen får din närstående möjlighet att umgås och träffa andra som också är beroende av någon i sin närhet för att klara vardagen. Möjlighet finns att spela boule, spela spel, titta på film, bokläsning med mera. Tanken är ni bestämmer tillsammans vad som ska hända. Du kan köpa fika eller lunch och det finns personal på plats.

Besöksadress
Hjulmakarvägen 35 (Källbogården) i Surahammar

En bra plats

Anhörigstöd via nätet
Stödjer du en familjemedlem eller vän, gammal eller ung, som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller missbruk behöver stöd? För att klara av att hjälpa andra behöver man ibland själv få stöd.

För dig som vill ha kontakt med andra anhöriga via nätet erbjuder kommunen e-tjänsten ”En bra plats” – en samlingsplats för information, råd och stöd till anhöriga där informationen är lättillgänglig och innehåller forskning och fakta, både i text och i korta filmer.

Du får möta andra anhöriga i hela landet med liknande situation som din.

Du är anonym för dem du samtalar med, endast den kontaktperson som lagt in dina uppgifter vet vem du är. "En bra plats" nätverk består av anhöriga i åldrarna 16-94 år med närstående som är spridda över 160 diagnoser.

Det är kostnadsfritt för dig som anhörig och tillgängligt dygnet runt.

Externa länkar

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: